Masz ochotę na szybki deser z czekoladą w roli głównej? Muffiny czekoladowe doskonale wpiszą się w oczekiwania Twoich kubków smakowych. Poniżej znajdziesz aż trzy proste przepisy na babeczki, które zachwycą każdego – i dorosłego, i dziecko.
1. Puszyste muffiny z kawałkami czekolady
Są miękkie, lekkie i puszyste – szybko rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników.
Niezbędne produkty:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- ½ kostki masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- ¾ szklanki cukru (lub mniej),
- 2 małe jajka (rozmiar M),
- ½ szklanki mleka.
Przygotowanie:
- Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
- Czekoladę posiekaj na kawałki.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiej. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Jajka roztrzep z mlekiem.
- Składniki mokre dodaj do składników sypkich. Wymieszaj szpatułką i dodaj kawałki czekolady.
- Wymieszaną masę przełóż do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
- Piecz ok. 25 minut – do suchego patyczka.
Muffiny czekoladowe studź na kratce.
2. Babeczki czekoladowe w stylu brownie
Jeśli jesteś miłośnikiem brownie, z poniższego przepisu na babeczki czekoladowe będziesz z pewnością często korzystać.
Niezbędne składniki:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- ½ kostki prawdziwego masła,
- 2 jajka (rozmiar M),
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej),
- 1 szklanka mąki pszennej ,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie krok po kroku:
- W garnku rozpuść masło. Zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladą. Odczekaj kilka minut i wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy.
- Do polewy dodaj jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia oraz pokruszoną tabliczkę czekolady. Mieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
- Papilotki wypełnij masą – do ¾ wysokości.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
- Piecz przez ok. 20 minut.
Musisz pilnować czasu pieczenia – zbyt długie przebywanie w piekarniku sprawi, że muffiny czekoladowe stracą swoją charakterystyczną mięsistą i zbitą konsystencję.
3. Klasyczne muffiny czekoladowe
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Niezbędne są:
- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- 50 ml oleju,
- 150 ml mleka,
- ekstrakt waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Składniki suche przesiej.
- Składniki mokre wymieszaj ze sobą.
- Do składników suchych dodaj mokre i całość wymieszaj.
- Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj krótko – tylko do połączenia.
- Ciasto przełóż do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180oC przez 20 minut.
Smacznego!