Jak dbać o naczynia kuchenne

serwis obiadowy talerze

Elegancka zastawa kawowa lub obiadowa jest wizytówką pani domu. Żeby tego typu naczynia zawsze prezentowały się idealnie, niezbędna okazuje się odpowiednia dbałość o nie i właściwe ich przechowywanie. Osobom ceniącym piękno i szyk podczas serwowania oraz spożywania posiłków podsuwamy garść wskazówek co zrobić, aby ulubiona zastawa stołowa zawsze doskonale prezentowała się podczas każdej uroczystości.

Jak przechowywać serwis obiadowy i kawowy

Najpopularniejszym tworzywem, z którego wykonywane są eleganckie i pięknie zdobione naczynia wchodzące w skład zastawy stołowej, okazuje się porcelana. Można również spotkać serwisy wykonane z ceramiki, lecz porcelanowe prezentują się bardziej wytwornie i luksusowo. Ważne, aby naczynia były wykonane z pierwszej klasy materiałów. Jednak w jaki sposób przechowywać filiżanki, talerzyki, czy dzbanki, aby zapobiec ich przedwczesnemu zniszczeniu?

Ulubiony serwis obiadowy, kawowy lub kawowo-obiadowy należy przechowywać oddzielnie. Miejscem tym może być kredens w jadalni albo specjalnie wydzielona szafka w kuchni. Podczas układania zastawy na półkach nie należy kłaść bezpośrednio jednego elementu na drugi.

Jeśli chodzi o filiżanki, to każda z nich powinna zostać ustawiona oddzielnie. Natomiast talerzyki warto przekładać serwetkami papierowymi, dzięki czemu można będzie położyć jeden na drugi. Trzeba także pamiętać o tym, że przed ustawieniem serwisu do szafy, należy zadbać o to, aby każdy element był suchy. Warto po umyciu przetrzeć je suchym ręcznikiem.

Czego nie robić z naczyniami kuchennymi

Osoby posiadające porcelanową zastawę powinny pamiętać o tym, że nie wolno drapać powierzchni naczyń ostrymi przedmiotami. Ponadto porcelany po babci lub prababci nie można myć w zmywarce — te naczynia nie zostały wyprodukowane z myślą o czyszczeniu ich w maszynie. Im starsza porcelana, tym cenniejsza, dlatego takie elementy trzeba myć wyłącznie ręcznie. Warto także pamiętać o tym, że nie należy myć w zmywarce porcelany dekorowanej techniką naszkliwną, nawet tej kupionej współcześnie.

Jak myć serwis kawowy lub obiadowy z ceramiki i porcelany

Podczas zakupu nowej porcelany należy sprawdzić na opakowaniu, czy znajduje się tam informacja o sposobie mycia. Przykładem są serwisy z porcelany Festa Italia, Lubiana Victoria lub Chodzież & Ćmielów dostępne w sklepie internetowym Radochy Gospochy, które można myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Żeby serwis kawowy lub obiadowy zawsze prezentował się idealnie, powinno się stosować odpowiednie środki do mycia. Trzeba unikać żrących i chemicznych detergentów. Warto wybierać delikatne płyny do naczyń.

Przed rozpoczęciem mycia zastawy, należy opłukać naczynia z resztek jedzenia, a następnie włożyć do zmywarki lub do miski z ciepłą wodą i odrobiną środka myjącego. Podczas mycia mechanicznego nie wolno umieszczać sztućców ani żadnych ostrych przedmiotów razem z porcelanowymi naczyniami. W trakcie ręcznego mycia porcelany każde naczynie należy myć oddzielnie, nie wrzucamy wszystkich talerzy naraz do miski, ponieważ mogą się porysować lub obtłuc.

W przypadku ceramiki warto także zachować ostrożność, jeśli ma ona służyć przez długie lata w idealnym stanie. Nawet najlepszej jakości naczynia, mogą się zniszczyć. Reasumując, żeby cieszyć się idealnym wyglądem serwisu obiadowego lub kawowego, wystarczy pamiętać o wspomnianych wyżej wskazówkach.

Poprzedni artykułAparaty ortodontyczne dla dzieci, młodzieży i dorosłych
Następny artykułSoczewki na wakacje? Wypróbuj soczewki miesięczne!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj