3 proste przepisy na babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady

Masz ochotę na szybki deser z czekoladą w roli głównej? Muffiny czekoladowe doskonale wpiszą się w oczekiwania Twoich kubków smakowych. Poniżej znajdziesz aż trzy proste przepisy na babeczki, które zachwycą każdego – i dorosłego, i dziecko.

1. Puszyste muffiny z kawałkami czekolady

Są miękkie, lekkie i puszyste – szybko rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników.

Niezbędne produkty:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ½ kostki masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ¾ szklanki cukru (lub mniej),
  • 2 małe jajka (rozmiar M),
  • ½ szklanki mleka.

Przygotowanie:

  • Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
  • Czekoladę posiekaj na kawałki.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiej. Dodaj cukier i wymieszaj.
  • Jajka roztrzep z mlekiem.
  • Składniki mokre dodaj do składników sypkich. Wymieszaj szpatułką i dodaj kawałki czekolady.
  • Wymieszaną masę przełóż do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
  • Piecz ok. 25 minut – do suchego patyczka.

Muffiny czekoladowe studź na kratce.

2. Babeczki czekoladowe w stylu brownie

Jeśli jesteś miłośnikiem brownie, z poniższego przepisu na babeczki czekoladowe będziesz z pewnością często korzystać.

Niezbędne składniki:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ½ kostki prawdziwego masła,
  • 2 jajka (rozmiar M),
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej),
  • 1 szklanka mąki pszennej ,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku rozpuść masło. Zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladą. Odczekaj kilka minut i wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy.
  • Do polewy dodaj jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia oraz pokruszoną tabliczkę czekolady. Mieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
  • Papilotki wypełnij masą – do ¾ wysokości.
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
  • Piecz przez ok. 20 minut.

Musisz pilnować czasu pieczenia – zbyt długie przebywanie w piekarniku sprawi, że muffiny czekoladowe stracą swoją charakterystyczną mięsistą i zbitą konsystencję.

3. Klasyczne muffiny czekoladowe

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników.

Niezbędne są:

  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 50 ml oleju,
  • 150 ml mleka,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  • Składniki suche przesiej.
  • Składniki mokre wymieszaj ze sobą.
  • Do składników suchych dodaj mokre i całość wymieszaj.
  • Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj krótko – tylko do połączenia.
  • Ciasto przełóż do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz w temperaturze 180oC przez 20 minut.

Smacznego!

Poprzedni artykułZwyczaje i tradycje wielkanocne w USA
Następny artykułRzęsy na magnes – jak to działa?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj